A tűzvédelmi bírság elkerülése érdekében érdemes előre készülni a hatósági ellenőrzésre. Az már rég rossz, ha a tűzvédelemmel addig nem is foglalkoztak, mert pár nap alatt elég nehéz évek elmaradását behozni. Mindig szem előtt kell tartani, a tűzvédelmi szabályok betartása nem csupán akkor szükséges, amikor a tűzvédelmi hatóság ellenőrzést tart, a tűzvédelmi szabályok nem azért vannak, hogy legyen miért bírságot kiszabni, hanem azért, hogy biztonságosak legyenek az otthonaink, és ha mégis megtörténik a baj, akkor minél kisebb legyen a kár, senki se sérüljön meg.

A hatósági ellenőrzésen a Tűzvédelmi Házirend és a tűzvédelemmel összefüggő egyéb iratok tanulmányozásán túl a menekülési útvonalakat és a közmű főelzárókat alaposan szemügyre vesszük. Meggyőződünk a tűzoltó készülékek szabályos készenlétben tartásáról, a kötelező biztonsági jelek meglétéről, ellenőrizzük, hogy elektromos helyiségben, liftgépházban, szemétledobó helyiségben nem történik-e tárolás. Figyelemmel vannak a vagyonvédelmi rácsok megfelelőségére is. Hatósági ellenőrzés során nem kell meglepődni azon se, ha egy tűzvédelmi üzemeltetési napló tartalmát összevetik a valósággal; ilyenkor könnyedén megbukhatnak azok a felülvizsgálók, karbantartók, akiknek a tevékenysége csak a „címkézésben” merül ki, és mindig mindent rendben találnak.

8/2022. (IV. 14.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet módosításáról 179. § (részlet) alapján

„A munkahelyeken a tevékenység közben és annak befejezése után a munkát végzőnek ellenőrizni kell a tűzvédelmi használati szabályok megtartását, és a szabálytalanságokat meg kell szüntetni.”

A tűzvédelmet ellenőrző hatóság

Azt, hogy a munkáltató a törvényeknek megfelelően eleget tesz-e a tűzvédelmi szempontú ellenőrzési kötelezettségeinek, az illetékes Katasztrófavédelmi kirendeltség ellenőrizheti.

A tűzvédelmi célelenőrzéseket általánosan egy bejárás vagy szemle során feltárt hiányosságok pótlásának ellenőrzése céljából végezzük, azonban ha ezen túl vannak természetesen önmagában a dokumentált célellenőrzést is ránk bízhatja… Kérje ajánlatunkat.